Odla hallon inomhus okt-dec

Pella Myrstener

Hej, jag undrar om det är möjligt att odla hallon inomhus? Vad krävs då, växthus? Artificiellt solljus? De behöver bara överleva och ge bär från oktober och 3 månader framåt. Vilken sort skulle då vara att föredra, hösthallon? Är det möjligt att köpa plantor som redan har bär? Hur stora skulle dessa isf vara? Tack på förhand för att ni besvara min kanske något underliga fråga!

Odla Svarar: 

Hej,

hallon är inte det bästa bäret att försöka odla inomhus. De blir höga och gängliga och behöver stöd. Det finns inte en sorts hallon som ger bär under tre månaders tid oavsett om du odlar utomhus eller inomhus. De ger bär i omgångar, första omgången kanske en dl och andra och tredje omgången ca en halv dl per planta. Hösthallon är såklart bäst till det du tänkt men de ger oftast bara bär en gång per planta. En hallonplanta behöver en kruka på minst 10 L med något sur jord. De behöver extrabelysning ca 10 h per dag. Det finns ingen möjlighet att köpa plantor med bär. Hallon beskärs nämligen årligen och den hallonplantan som har gett bär beskärs efter det ner till jorden. De växer nämligen inte som buskar som alltid har grenar.

Du måste också pollinera blommorna för hand eftersom inga insekter eller annat kan pollinera inomhus. Du använder en pensel och drar den lätt över alla hallonblommorna när de blommar. Det du kan göra om du bor längre ner i landet är att odla väldigt sena hösthallon utomhus och täcka med fiberduk vid frostnätter. Då får du en längre skördeperiod. Tänk dock på att hallon inte ger så mycket bär per planta och att man behöver en del hallonplantor för att få en rejäl skörd.

Återkom gärna och berätta hur det gick :)

//Anna Theorin - trädgårdsmästare på odla.nu