Odla gurka, tomat och paprika!

Frida

Hejsan! Jag har nyss flyttat till hus och tycker att det verkar intressant med att odla lite av varje. Har nyss köpt tomat, gurka och paprikaplanta, en av varje. Har satt om dem i lite större kruka än de dom var i. Har som ett litet "växthus" i ena änden av en liten stallbyggnad. Den är inglasad och det blir varmt i den. Men dessvärre finns det ingen större möjlighet till ventilation. Förutom dörren då och lite småglipor här och där.

Nu till frågan då! Har läst olika och hört olika om hur de ska odlas. I stor kruka? I "växthuset" eller inte? Ska ju ha dem i kruka, men hur stor ska den vara ungefär? Kan jag plantera om dem direkt i stor kruka, så "de har att växa i"? Hur är det med gödning? När de börjar få frukter, hur ska man sköta dem så man får ut mest av dem?

Hoppas du kan svara på detta! Hälsningar Frida

Odla Svarar: 

Hej! Det är väldigt roligt att få experimentera med egna grönsaker och frukt! Fortsätt gärna! Bli inte förskräckt om du inte lyckas jättebra första gången, det gör ju ingen.

Ventilation kan du ordna genom att ha dörren mer eller mindre öppet, beroende på utetemperaturen. Är det rejält över 20 grader så låt dörren stå öppet helt.

Det går bra att plantera växterna i allt större krukor, det behöver inte vara en jättekruka från början. Själv har jag mina tomater av växthustyp först i ca 5 liters krukor, byter sedan till en hinkstorlek när de växt till sig. Plantera om djupt, de får rötter även på stammen! Vattna och gödsla rejält, tomater är törstiga!

Gurka kan man göra likadant med, men ha den inte alldeles intill tomaten, om det skulle bli sjukdomar så att de inte smittar varandra. Gurka vill ha det varmt om det är av växthustyp, frilandsgurka kan man däremot odla utomhus.

Paprikan behöver också upp till 7-10 liters kruka, beror på sorten.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia