Odla gräs på (del av) asfalterad innergård

Annica Widén Gewers

Hej, Jag läste nedan svar på er sida. Jag undrar om denna info gäller även om man vill plantera gräs på delar av en asfalterad innergård, dvs att man kan lägga ut betongstenar med gräsmattejord och så gräsfröblandning över? Finns några risker? Är detta något man kan göra själv? Vet ni något om uppskattad kostnad/kvm?

Ert tidigare svar: Tyvärr kan det gå illa om gräset inte får jordkontakt. Fryser på vintern, blir översvämmat och möglar på sommaren om det regnar mycket. Så det bästa vore att ta bort asfalten. Ska du ha stället som p-plats även i fortsättning så finns det betongstenar med hål, de heter gräsarmering. Man kan lägga dessa stenar på marken (i sättsand), breda ut bra gräsmattejord så att det täcker alla hålen, vattna tills jorden inte sjunker mer och sedan så någon extra tålig gräsfröblandning över det hela. Resultatet blir en gräsmatta som tål att köras över med bil då och då. Sylvia

Odla Svarar: 

Om man skär bort asfalten på den biten man vill ha gräs på och ersätter den med dessa gräsarmeringsstenar så att gräset får jordkontakt under, så bör det gå bra.
Om kostnad och arbete kan du höra med anläggningsfirmor, be om flera anbud. Att ta bort asfalten kan nämligen vara svårt utan maskiner.

Du hittar många olika gräsarmeringstenar om du googlar med gräsarmering, t.ex. denna

Sylvia