Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Odla fikon utomhus

Hej
Jag bor i gränsland mellan zon 2och 3 och undrar om man kan odla fikon utomhus i skyddat läge om man vintertäcker.

Och vilken sort är i så fall härdigast.

Mats

Odla Svarar: 

Det s.k. Bornholmsfikonet anses härdigast, men det är mycket osäkert om det skulle gå hos er. Jag har inte sett det i friland hos någon så pass högt upp, däremot i Skåne. Så jag föreslår att du har det i en stor kruka som du byter till ännu större vid behov. Låt fikonet stå ute och mogna av på hösten tills bladen faller av, sedan kan du ställa undan växten frostfritt, dock ej högre temp än +5-7 grader. På våren vänjer du sakta ut det igen, börja med att ha den i skuggigt ute några timmar i början, öka tiden efterhand, så det inte får en chock av det starka vårljuset. Är det risk för nattfrost så ta in plantan. Sedan är det bara att vänta på blomningen, fikonet är lite kinkig i det avseendet. Skaffa en sort som är självfertil eftersom den skalbagge som pollinerar fikonet i sydligare nejder inte finns i Norden.

Sylvia