Odla blommor - brudbukett

Rebecca

Jag ska gifta mig i mitten av augusti och funderar lite på att odla blommor till brudbuketten och till dekorationer. Ska köpa blommor också så allt hänger inte på mina egenodlade men tycker det hade varit trevligt med lite "hemmaplockad" stil.

Har tyvärr ingen trädgård men balkong och fönster åt olika håll, dels mycket sol och dels halvskugga. Skulle vilja ha stora, gärna höga blommor i lite mörkare toner i t.ex rött och lila. Är någon idé att försöka eller är det bortkastade pengar?

Tack för svar!

/Rebecca

Odla Svarar: 

Mitten av augusti är ju en perfekt tidpunkt om man vill ha hemmaodlade blommor i brudbuketten. Då blommar de flesta av årets sommarblommor.

Då du inte har någon trädgård, kanske du kan ordna stora krukor/golvlådor/en pallkrage till balkongen och odla i den. Köp gärna färdiga plantor på våren, det blir säkrare blomsterprakt med sådana än om man försöker dra upp från frö till en viktig tillställning.

Det finns till exempel "grönsaksbox" med aster- och luktärtsplantor, andra sommarblommor säljs som enstaka plantor i plantskolorna. Fråga i maj-juni!

Du kan också köpa några högre perennplantor som förhoppningsvis hinner blomma till augusti. Plantskolans trädgårdsmästare kan säkert svara på den frågan, det beror ju lite på hur stora plantor de säljer på respektive ställe.