Odla blålusern?

Bodil

Hej

Jag har fått rådet att odla alfalfa, som jag har sett är samma som blålusern för att få min tunga lerjord att bli mer porös. Speciellt andra året skulle den göra jorden mer porös. Hur stor är risken för att jag för in något som jag har besvär med att bli av med?

Jag har grävt upp maskrosor i ofantliga mängder under två års tid på min nya odlingslott, så jag blev tveksam. Plocka bort de vissna blommorna som har bildat baljor klarar jag av, men...

/Bodil

Odla Svarar: 

Hej

Blålusern är en så kallad vallväxt. Meningen med att odla blålusern är att hålla vallar upptagna för att inte ogräs ska kunna etablera sig. Blålusern är en flerårig gröda och under tiden kan du ju inte använda täppan till annat.

Men om du skulle satsa på gröngödslingsväxter istället, till exempel honungsört? Honungsörten växer bra även om du sår den sent efter tidig potatis och liknande. Honungsörten fryser ner av sig själv och du kan tidigt nästa vår bereda såbäddar som vanligt.

Du kan också göra så att du nu under sommaren täcker marken med färskt gräsklipp, (utan strå så den inte fröar av sig), gång på gång mellan raderna och myllar ner det hela sedan när du inte har grödor där. Mylla också ner blast av grönsaker (dock inte potatis) om du har sådant. På hösten täcker du åter marken, då gärna med brunnen stallgödsel på halmstrå.

Blanda alltså i så mycket mullämnen som möjligt, torv är också bra om du inte har annat.

Med vänlig hälsning Sylvia