Odla ärter

Margareta

Hej

Varför kan jag inte odla ärter? Jag har trädgård i Sörmland (mellan Mariefred och Gnesta). Rena rama landet. Jag har försökt i flera år men mina ärter blir alltid bleka, nästan genomskinliga, och till sist river jag bort dem för jag skäms att de ser så armliga ut. Vad är felet?

Jag lyckas med bönor (vaxbönor) och även mina luktärtor ser bättre ut men har inte några blommor och då kan det ju kvitta, eller hur?

Tacksam och glad blir jag för svar.

/Margareta

Odla Svarar: 

Hej

Ärter vill ha väldränerad jord med låg eller mellanhög lerhalt, gärna något sandig. Alltså, lätt jord med hög mullhalt och ett pH-värde på 6,0-6,5 passar ärterna utmärkt.

Du har väl inte tät, fuktig lerjord som ökar risken för sjukdomar och missväxt på ärtplantorna? Det är ofta fallet i Mellansverige, varför det mesta av de kommersiella ärtodlingarna finns i östra Sverige, både i Götaland och Svealand.

Så pröva igen genom att blanda rejält med sand och mullämnen i ärtjorden. Ge ingen kvävegödsling alls, för de har kväve i sig själva och blasten kan myllas i jorden efter skörd. Odla inte heller ärter i samma jord år efter år utan växelodla.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia