Ödesblomma - ödesträd

Jeanette

Hej

Jag fick igår en blomma som jag aldrig sett förut - den heter ödesblomma. Givarna sa att den är flerårig och kan vara ute - stämmer detta och hur sköter jag den?

/Jeanette

Odla Svarar: 

Hej

Nu undrar jag hur din "ödesblomma" ser ut? Jag känner inte till detta namn men däremot ett ödesträd, Clerodendrum thomsoniae! Den kallas även brokklerodendron. Bild på ödesträdet finns här: ödesträd. Kolla om det är samma växt som du fick.

Ödesträdet är en slingrande krukväxt som under den varma tiden på sommaren kan stå ute i sin kruka, men måste tas in igen innan kylan kommer. Placera inte ödesträdet i fullt solgass ute. Inne vill däremot ödesträdet ha ljusast möjliga placering, den bleka vintersolen passar den bra.

Ödesträdet trivs inte med torka under tillväxtperioden, så jorden bör hållas jämnt fuktig. Den bör duschas ofta med ljumt regnvatten. Växtnäring ges en gång i veckan under sommarhalvåret.

Vintertid bör du vara försiktig med vattningen, ödesträdet gillar inte att stå med "blöta fötter", vattna först när jordytan har torkar upp något.

Med vänlig hälsning Sylvia