Nysådd gräsmatta - problem?

Niclas

Hej. Sådde gräs för ungefär en månad sen nu, Och det växer typ bara på ett ställe. Jag gödsla någon vecka innan ja sådde gräs Har haft mkt jord på visa ställen för att bygga upp lite. Kan man toppdressa utan att det är gräs överallt och kan de göra så Att de växer överallt istället ? Läste någonstans att jorden inte får torka ut mellan vattningarna, och det har de gjort när de har vart som varmast. Mvh Niclas

Odla Svarar: 

Hej Niclas!

Det kan finnas flera osaker till varför din gräsmatta inte växer. Jag listar några tänkbara problem så får du se om något stämmer. Som åtgärd hade jag i alla fall sått nytt gräs. Man kan inte toppdressa en helt ny gräsmatta när gräset knappt kommit upp, topdressen är till för att reparea och underhålla redan etablerade gräsmattor.

  • Har du sett om det varit mycket fåglar som tagit frön? Ibland kan fåglarna ta hur mycket frön som helst av en nysådd gräsmatta.
  • Har du sått med färska frön? Frön har ett bäst före datum, det betyder att grobarheten reduceras ibland kraftig ju äldre fröet blir. Det brukar stå på förpackningen.
  • Har någon trampat ner gräset medans de ännu var litet?
  • Vad gödslade du med? Myllade du ner gödslet i marken eller ligger det på ytan? Gödsel kan bränna de små plantorna om de får direktkontakt, speciellt nu i början när de är extra känsliga.

Jag tror, precis som du skriver, att gräset har torkat ut. När gräsfröet gror så har de nästan inga rötter. De har inte förankrat sig i jorden än och kan därför inte suga upp vatten från marken om det inte är blött på ytan. Nya små grässtrån kan torka ut på en dag om det är riktigt torrt. Se till att ha en vattenspridare på om du inte kommer ihåg eller har tid att vattna. Sätt den på en timer så slipper du tänka på vattningen. Nysått gräs ska alltid hållas fuktigt innan det har etablerat sig.

Lycka till!

//Anna