Nyplanterat Gårdebo Körsbärsträd

Karin

Hej! I april i år planterade jag ett Körsbärsträd (Gårdebo) som fick massor med fina blad snabbt. Men lika snabbt nu så ser det ut att vissna. Jag planterade det efter instruktionerna som gavs. Har provgrävning för att se så jorden inte är för packad runt trädet, men den känns porös och bra. Har vattnat extra mycket nu då det varit varmt ett tag. Det är mycket myror runt trädet och jag undrar om jorden ändå fått bli för torr (hörde någonstans att myror trivs i torr jord?) då vi inte vattnade på ett tag när det regnade som värst här(zon4)? Toppen på trädet ser än så länge frisk ut med gröna blad blandat med lite visset, men jag undrar om jag kan klippa bort/beskära de grenar som är längst ner på trädet om de kan orsaka att näring stoppas? Det ser ut som några få små nya blad kommer på dessa men de är redan fläckiga. En gren längst ner börjar se väldigt ljus ut. Sjukdom eller "bara" torka, vad tror du? /Karin

Odla Svarar: 

Hej Karin!

Det där ser ut som brännskador. När du vattnade, vattnade du lövverket då också? För om man gör det i sol bränns bladen. Vattnet bildar som ett förstoringsglas på bladen.

Det kan även vara torkskador, det beror på hur mycket du vattnat. Myror trivs i torr jord och gräver även underjordiska gångar under rötterna vilket gör att det kommer ner för mycket luft. När sugrötterna når luftgångarna som myrorna grävt så torkar de in. Försök att genast få bort myrorna. Det handlar oftast inte om hur ofta man vattnar utan hur mycket. Vattna hellre för mycket, sällan, än att smådutta lite med en kanna varje dag. :)

Jag tror inte du fått några skadedjur och sånt här brukar ordna upp sig efter ett tag med nyplanterade träd. Klipp inte i körsbäret nu, det görs i JAS (Juli,Augusti,September). Och när du klipper ta bara bort skadade eller döda grenar.

//Anna