Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nyplanterade fruktträd

Tidigt i våras planterade jag ett äppelträd (Signe Tillisch) och nu i höst ett plommon (Reine Claude D'oullin). Hur ska dessa skötas på bästa sätt, vår respektive höst, med tanke på gödsling, kalk osv (giftfritt naturligtvis). Marken består av ett ca 2 dm tjockt jordlager och under är det bara sand. Jag är total nybörjare på fruktträd.

Sen undrar jag om det är lämpligt att plantera en näva (har en rosablommande med skarp lukt) runt stammarna. Jag tycker den är tät (ogräsfri) och fin, den får lite röda kanter på bladen på sensommaren/hösten.

Mvh Anette

Odla svarar:

Jordlagret för ett träd är i minsta laget, det kan vara fara för att trädet blåser omkull, om det inte kan förankra sina rötter i annat än sand. Gödsla med välbrunnen kogödsel och kompostjord på våren, men trädet får inte hamna mycket djupare än det står nu, för annars kan stammen ruttna. Sedan kan du lägga ca. 10 cm lager på gräsklipp 2-3 gånger under sommaren och låta den förmultna och ge näring. På sandjord behöver man troligen inte kalka, men det beror ju på läget om det är surt hos er eller inte.

Eftersom det är så lite matjord, är faran att nävan skulle ta för mycket näring. Så vänta med att plantera den tills träden har vuxit upp ordentligt.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB