Nyplanterad julros

Annagreta

Jag köpte häromdagen en julros hos blomsterhandeln, som angav "tål frost". Planterade sedan den bredvid min gamla blommande julros. Såg sedan en annons: Njut av julrosen inne nu, plantera ut den i vår!

Kan min nyplanterade julros klara sig då det blir kallt (denna vecka säger SMHI) eller kan jag skydda den på något sätt? Den gamla julrosen är 15 år utan att ha blivit skyddad, men den är ju väl rotad.

Bor i Mölnlycke.

/Annagreta

Odla Svarar: 

Hej

Ja du, det är en knivig fråga, det är svårt att veta vad som gäller. Du ser ju att din gamla, väl etablerade julros klarar sig bra men det är alltså just för att den är väl etablerad.

När det gäller den nya julrosen beror det mycket på varifrån den kommer och hur handeln har hanterat julrosen innan du köpte den.

Är julrosen av svensk härkomst och har stått ute länge och blivit härdad kan det gå bra att ha den ute även i fortsättningen, men det kan förstås bli frostskador på blommorna om det blir riktigt kallt.

Har de däremot tagit hem julrosen från något varmare land och den sedan har stått inne där den har inte blivit avhärdad, kan det bli rejäla skador på din julros, den kan till och med dö av köldchock. Det är nog säkrast att skydda julrosen genom att ösa på torra löv och täcka den med granris innan kylan sätter igång rejält, och så hoppas på att den är av den förstnämnda typen.

Med vänlig hälsning Sylvia