Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Nybörjare i zon 7

Hej
Jag har nyligen köpt hus i zon 7 men kommer själv från zon 3. Med andra ord så passar knappt några av de växter jag skulle vilja sätta och känner till.

Jag vill inte göra stora förändringar förrän jag har bott in mig ett tag och får se vad som verkligen döljer sig under snön men ändå få det "blommigt" till sommaren och vad jag förstår på förra ägaren är det ganska fattigt på just den delen.

Finns det någon klätterväxt ni kan rekommendera till verandans stolpar (nu är det bara plast) och kanske någon större växt (1-2m) till trädgården fria ytor som kan stå fritt och kanske är tacksam att flytta om det nu blir helt fel.

Tacksam för svar
/LIA

Odla Svarar: 

Tyvärr är jag lika oerfaren på zon 7 som du är, så jag kan bara rekommendera att du går med i den lokala STA-kretsen där. Där finns det människor som kan tala om för dig vad som är möjligt att odla där uppe! Dessutom kan du kontakta lokala plantskolor, som t.ex. Rydlinge Planskola (http://www.rydlingeplantskola.se/) som ju tar hem växter som går där uppe.

Jag kan tänka mig att t.ex. (guld)humle eller rosen 'Polstjärnan' skulle kunna klättra på din veranda.

Sedan finns det massor med buskar ni kan tänka er på trädgårdens fria delar, där är det mycket tycke och smak som bestämmer. De härdiga kanadensiska rosorna och t.ex. rosor som Finlands vita ros, 'Poppius' mfl. går nog även där.

Läs gärna boken Trädgård i kall klimat:
http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-27-35444-X.shtml där det finns massor med bra tips!

Sylvia