Nybliven villaägare

Sofia Stridsman

Hej, Vi är nyinflyttade i ett hus med mycket liten tillhörande hörntomt. Det finns i dag en syrénhäck (total längd ca 25 meter) men vi vill byta ut mot vintergrön häck (troligen smaragdthuja) för att minska insynen. Eftersom vi flyttade in i vintras vet jag inte exakt vad det är för syrén (har inte sett den blomma), men enligt förra ägarna är det små, lila blommor som blommar sent på säsongen. Syrénerna är ca 180 cm höga.

Min fråga: Tror du att det går att gräva upp denna häck själv? Riskerar vi att förstöra vår tänkta thujahäck om det blir rötter från syrénen kvar i marken? Tacksam för alla råd!

Odla Svarar: 

Hej!

Låt den nu blomma först för att se vad det är för sort, du kanske gillar den? Om den blommar sent så låter det inte som den vanliga bondsyrenen utan kanske ungersk syren. Vill ni ändå ta bort den så föreslår jag att ni hyr in en s.k. minigrävare med förare. Låt denna gräva bort buskarna. Plocka så noga som möjligt bort alla syrenrötter. Förbereda för den nya planteringen genom låta gräva ett "dike" på ca 60-70 djup och lika bred. Fyll fåran med bra matjord och plantera tujor. Dem bör man helst plantera på våren så att de får sommaren på sig att etablera sig. Vattna rejält, tuja är känslig mot torka! Om det såg ut att det ändå blev rötter kvar, bred ut en rotmatta som släpper igenom vatten och luft men inte rötter på båda sidorna av tujor och "dekorera" med något snyggt täckmaterial. Detta förhindrar också för ogräs att växa.

Med vänlig hälsning Sylvia