Nya träd angripna av skadedjur

Sofia

Hej Sylvia.

Jag köpte tre nya träd i juni på handelsträdgården, ett plommon, ett körsbär och en amerikansk pärlhagtorn. Alla tre har blivit angripna av vad jag tror är slemmig fruktbladsstekel. De är svarta på ovansidan och grönaktiga under och luktar sött och äckligt. Glansiga och snigellika larver.

Hann inte se dem på plommonträdet förrän de ätit hål i alla blad medan vi var bortresta. Trädet har inte växt under sommaren och ser rätt stressat ut. Plommonträdet verkar må bra och har växt mycket men där har jag hunnit se krypen och dödat dem genom att nypa ihop bladet. Pärlhagtorn ser lite gul och vissen ut i topparna och bladen är rätt skadade, dock inte så farligt. Hur kan jag bli av med dessa skadedjur? Finns det risk att de sprids till mina äppelträd som är tre år gamla och finns det risk att plommonträdet kommer dö under vintern av skadorna?

Jag bor i Luleå ca zon 6.

Mvh Sofia

Odla Svarar: 

Hej

Det låter ju som om ohyran, det låter alldeles riktigt som fruktbladsstekel, har varit med på plantorna om alla träden kommer från samma plantskola och alla tre träden drabbades. De finns där redan i juni men upptäcks vanligen först på hösten för att de gjort en massa "fönstergnag" och blivit fler. De går just på växter inom rosfamiljen, vilket alla dessa träd tillhör. Jag tycker att du får ta en snack med plantskolan för att gardera dig, du har ju garanti på växterna.

Angreppet är dock inte så farligt, men om det verkar hämma tillväxten kan du använda något insektsmedel på försommaren nästa år. Samla också ihop och ta bort bladen efter bladfallet i höst.

Med vänlig hälsning Sylvia