Nya plommon på gammal plats?

Johanna

Hej

Vi har haft 2 plommonträd (olika färger på plommonen) som dött av olika anledningar, och det senaste sågades ner i våras (träd nr 1). Plommonträd nr 2 sågades ner ca 1 år tidigare. I närheten av nr 2 har det kommit upp ett nytt litet träd som jag misstänker är plommon. Vi skulle vilja plantera om detta lilla träd på en annan plats där det får mer utrymme. Den bästa platsen vi har är där träd nr 1 tidigare stod.

Nr 1 dog möjligen av att vi beskar det lite för hårt. Nr 2 hade endast en levande gren när vi köpte huset och vi valde därför att såga ner det.

Går det bra att plantera det nya lilla trädet där träd nr 1 stod? Har hört att man inte ska plantera stenfruktsträd där det tidigare stått just stenfruktsträd. Stämmer det och i så fall varför? Kan vi chansa på att plantera det där, och vad kan vi göra för att det ska gå så bra som möjligt?

Mvh Johanna

Odla Svarar: 

Den lilla plantan kanske är ett rotskott, som sitter fast i den gamla roten? Den kan i så fall vara ett krikon, då man ofta ympar plommon på just krikon (=vildplommon).

Om den sitter hårt fast i stammen nertill så är den svår att ta loss med rötterna, så kolla noga var den kommer ifrån. I det senare fallet är det bättre att låta den växa upp där den står.

Att man överhuvudtaget inte bör plantera fruktträd där det tidigare har stått fruktträd har att göra med dels att roten och stubben, om de lämnats kvar, kan vara infekterade av förmultningssvampar, dels kan trädet varit sjukt och tagits bort därför och då kan jorden också vara infekterad av sjukdomen. Dessutom är jorden säkert utarmad.

Men tar man bort friska träd med rötterna så kan man efter ett par år gödsla jorden och tillföra mer matjord, och då kan man plantera ett nytt träd.