Ny tujahäck på gammal plats

Alexandra

Hej

Vi flyttade precis in i vårt hus i år, och har i västerläge av tomten en 30 år gammal tujahäck som aldrig blivit beskuren eller kapad. Den är omkring 8 meter hög. Har börjat växa ut "skott" eller grenar utåt, så den ser inte riktigt fin ut. Vår tanke är att såga ner den och vi skulle vilja sätta en ny tujahäck som vi kan hålla endast 2 meter hög.

Hur får man bäst bort rötterna på den gamla häcken? Hur gör man med gammal jord? Ersätter med ny? Bör man preparera marken på annat vis? När är det bäst att ta bort häcken och bäst att plantera en ny? Måste marken vila emellan?

Hur långt från tomtgränsen rekommenderar du att man planterar häcken (slipersar ligger längs med tomtgränsen). Hur snabbt växer en tuja?

Vilken sort rekommenderar du att man väljer om man vill ha en häck som har insynsskydd och lite buller skydd?

Tack på förhand!

Mvh Alexandra

Odla Svarar: 

Enklast är att beställa hem en liten grävare som drar upp häcken och tar bort den gamla jorden. Ersätt jorden med en ny, bra matjord. Ni kan t.ex. dra upp den nu på hösten, lägga på jord och plantera till våren.

Den vanligaste häcktujan 'Brabant' är bra och växer också tämligen fort. Den finns att köpa i olika storlekar, så man får kolla i plånboken hur snabbt man vill ha färdigt! En annan bra sort är pyramidtujan 'Holmstrup' om man snabbt vill ha en högre häck, men du vill ju ha endast 2 m, så det räcker med 'Brabant' alternativt 'Smaragd'.

Men köp plantorna hos en riktig planskola där man verkligen har krukodlat plantorna och inte bara klippt av rötterna och tryckt in dem i en kruka som en del billiga plantor är "gjorda".