Ny trädgård. Hjälp!

Hanna

Hej Karin! Jag är en ny trädgards ägare till en alldeles nygjord trädgard (vi har inte ens gräs ännu) en ganska liten trädgard ca 400m2, vi bor inte i Sverige men vad jag har förstått sa är vi i samma zon som södra Sverige (vi bor i västra Schweiz rätt nära Geneve pa 600m altitud )

Jag är nybörjare men har odlat typ tomater och dyl på balkongen tidigare, är väldigt intresserad dock, sa har inga problem med att lägga ner tid och lära mig mer om trädgarden.

Vi hade tänkt mycket bärbuskar och några fruktträd, sen antingen häck (men vad? vill inte ha för tjock häck) eller högt trästaket som insynsskydd mot grannarna pa östra sidan (kanske med murgröna)

På västra sidan finns syrener och 1 träd som jag inte vet vad det är? Ska jag beskära trädet. Syrenerna har en del jättetjocka stammar. Bör det klippas ner för att snygga till dom?

På västra sidan av huset har vi en liten sten mur, som vi tänkte sätta staket på. Vad kan man plantera där? Funderade på lavendel? Vi tänkte även ha lite trädgårdsland på denna sida funkar det om solen först kommer runt 11-12 men stannar tills kvällen?

På östra sidan av huset har vi en smal gång ca1.5-2 m, här tänkte vi bara ha staket och lite blommor/ buskar, här är det bara morgonsol och sedan skugga. Vad skulle trivas?

Har redan köpt/ fått en del växter som står i krukor för jag vet inte vad jag ska plantera var. Det jag köpt är 2 olika plommonträd, hallon, svartavinbär, blåbär och 3 olika clematis, rosor, lavendel, tre vinrankor.

Jag skulle gärna ha humle, fläder, persika och körsbär också.

Detta vart lite långt... Men skulle vara väldigt tacksam om du har tid att hjälpa mig lite. MVH Hanna

Odla Svarar: 

Hej Hanna! Det låter som om du skulle behöva hjälp av en lokal trädgårdsdesigner- kanske kan du fråga i Handelsträdgården eller om någon anläggare har ett bra namn att rekommendera. Jag svarar på några av dina frågor. Det låter som en trevlig idé att odla och platsen du valt passar bra. Här kan du ha bärbuskar, hallon, tomater, sallad, kryddor och mycket annat. Tänk på att bärbuskarna även kan användas som häck om du kan offra lite bär för att få en snygg form. Om du gillar klätterväxter kan du kanske ha en pergola som avdelning mot grannen istället för häck. Sätt en gles spaljé i tomtgränsen och gör ett pergolatak mellan stolparna som du sedan leder växterna i. Hur mycket du beväxer dem och med vad styr hur skuggad och insynsskyddad platsen blir. Clematis, klätterrosor murgröna låter fint, men akta dig för humle. Det sprider sig oerhört mycket. Syrenen kan skjuta mycket rotskott om den beskärs fel. Kanske bäst att ta hjälp om du inte vet vilken sort det är. Lycka till Hanna! /Karin