Ny syrenhäck - tips

Angelica

Hej

Vi har 6 m som vi vill plantera en syrenhäck på. Vad ska jag tänka på när jag köper plantor? Hur många plantor ska man sätta/meter? Kan man blanda olika syrensorter och i sådana fall vilka fungerar bra ihop? Vi önskar en häck som inte blir högre än 2-3 m, fritt stående. Finns det någon speciell syren som är bra här?

Granne med den nya syrenhäcken står en gran på enda sidan och en rododendron på den andra sidan. Hur långt ifrån ska jag plantera syrenen så att den kan växa fint?

Med vänlig hälsning Angelica

Odla Svarar: 

Hej

Har du bra jord? Annars behöver du eventuellt förbättra jorden med mull.

Visst kan du välja att blanda olika syrensorter, men lugnast blir det om man väljer att hålla sig till en art, antingen den vanliga syrenen Syringa vulgaris med sorter eller kanske ungersk syren, Syringa josikae med sorter, som blommar lite senare men under längre tid.

Du kan välja att plantera krukodlad syren då du bara har 6 meter att plantera och om du vill plantera nu under sommaren. Men du får sedan vattna ordentligt hela sommaren. Det finns olika stora krukodlade plantor, så beroende på storlek kan cirka 1 meter vara ett lämpligt mellanrum. Plantera inte heller syrenplantorna närmare än 1 meter från de redan befintliga buskarna.

Annars är oktober en bra tid att plantera av skott som du tar från befintliga buskar, detta gäller främst den vanliga syrenen. Sätt sådana skott med 1/2 meter mellanrum, men du kan naturligtvis sätta både glesare och tätare om du vill.

Tänk på att syrener är långsamma i starten, så de första åren är det ganska glest och du måste hålla ogräsfritt runt plantorna och vattna mycket på sommaren. Du vinner flera år om du väljer redan ganska stora, krukodlade plantor.

Med vänlig hälsning Sylvia