Ny rund rabatt

Margaretha

Hej

Vi har nyligen flyttat till en fantastisk gård i Östergötland. Där finns mycket olika blommor på hela tomten. Hjärtbergenia finns i flera rundlar i gräsmattan. Jag tänkte ta bort en sådan och göra om den med perenner. Har du något bra tips hur jag bäst ska göra den?

  1. Dela in i t.ex. 6 fält med blommor i samma färg i fälten
  2. Ta höga blommor i mitten och avsluta med lägre och lägre
  3. Grupper lite huller om buller

Jag har tagit mycket blomfrön och kan tänka mig att så. Vet att det tar sin tid, men jag kan vänta. Kan även tänka mig att flytta befintliga blommor dit. Den nya rabatten är ca 2,40 i diameter.

Tack för din hjälp.

Med vänlig hälsning Margaretha

Odla Svarar: 

Hej

Jag skulle nog hålla mig till en enhetlig färgskala med ett par färger men gärna i olika nyanser, så att det inte blir för rörigt då rabatten inte är så stor heller. Ett par förslag på olika sådana rabatter finns i mina artiklar, se till exempel den här artikeln: Ljuvlig sensommarrabatt. Denna rabatt har dessutom höga blommor i mitten och så lägre och lägre utåt. Det brukar fungera bäst i en rund rabatt som man ju ser från alla håll.

Du kan ju göra flera rabatter i olika färger, det finns många förslag om du kollar här: Rabattförslag

Du kan säkert också experimentera efter eget tycke med dina frön och se vad det blir. Om det inte blir bra så är det bara att flytta runt på växterna.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia