Ny rosenrabatt

Zoyla

Hej

Jag skulle vilja ha en rosenrabatt. Nu har jag en "rabatt" med 30 år gammal vårginst. Rabatten ligger syd-väst mot en vägg och har sol största delen av dagen. Jag skulle vilja ha en ros, gärna i vitt eller rosa, och som doftar och gärna blommar länge. Jag antar att jag måste gräva upp rabatten och fixa lite ny jord först, förslag?

/Zoyla

Odla Svarar: 

Ja, du måste nog gräva om rabatten och blanda rejält med välbrunnen stallgödsel i jorden. Tillför gärna också humus och lerhaltig trädgårdsjord om det inte är djupt med jord redan, rosor gillar djup, väldränerad, kraftig lerjord.

Lämna dock en gång med ett par rader plattor eller dylikt mot väggen om den behöver kunna underhållas, dessutom är det ofta torrt intill en husvägg på grund av dräneringen. Se också till att rosorna inte hamnar under takdroppet, det är bättre att "dra ut" rabatten lite i så fall.

Sedan till rosvalet... det är svårt att komma med något förslag på rossort då jag inte vet vilken zon du bor i och vilken husfärg du har. Rosorna måste ju passa ihop med husfärgen då de kommer att ses mot huset. Odla.nu har ett roserbjudande i september, titta gärna där när det är aktuellt.