Ny rabatt i skugga

Maria

Jag undrar vad jag kan plantera för blommor vid husväggen som är beläget mot norr?

Det är nästan bara skugga där och marken är av hårt packat grus och småsten. Jag tänkte om man kan gräva upp och göra land intill väggen och skulle vilja ha blommor med lite höjd och lägre framför. Det är så kalt vid väggen så lite växtlighet skulle verkligen liva upp.

Mvh Maria

Odla Svarar: 

Hej

Du får gräva upp och göra ett land om du ska kunna odla någonting vid den husväggen. Lämna en "gång" mellan rabatten och husväggen så att du dels kan sköta väggen, dels så att du kommer bakom rabatten för att sköta växterna. Husväggen mår inte heller bra av att ha fuktig jord och växter precis intill. Lägg eventuellt kullerstenar i gruset så det blir snyggt också.

Så till växterna: om du ska bygga en ny rabatt så du kan du bestämma från början om du till exempel vill ha en surjordsrabatt med rododendron som finns i olika storlekar och färger och gärna växer i skuggan. Gräv alltså ner till cirka 50 centimeter och så brett som du vill ha rabatten. Lägg en markväv underst, bottna sedan med grus och lägg sedan en bra, väldränerad och näringsrik rododendronjord på. Bygg gärna kanten av torvblock och fyll i mera jord. Detta kan du förbereda så fort det går att jobba med jorden. När det blivit vårvarmt kan du börja plantera.

Rododendron kan ha sällskap av olika, vackra ormbunkar, funkior, astillbe, daggkåpa, lungört och fänriks- och löjtnantshjärta.
Fler idéer och instruktioner hittar du här: Surjordsrabatt Skuggrabatter

Med vänlig hälsning Sylvia