Ny gräsmatta - tips

Anna

Hej

Vi har rivit upp hela vår gräsmatta i samband med husarbete. Nu när vi vill anlägga ny gräsmatta, vilka tips har du? Att så gräsfrön eller rulla ut färdig gräsmatta, vad skall man tänka på i respektive scenario? Hur snart kan vi börja, räcker det att snön är borta?

Tacksam för svar.

Mvh Anna

Odla Svarar: 

Hej Anna

Underarbetet för anläggning av gräsmatta är detsamma om du väljer färdigt gräs eller att så nytt gräs. Kostnaden skiljer mycket. Färdigt gräs kostar mellan cirka 40 kronor och 55 kronor/kvadratmeter beroende på mängden gräs. Det ligger 50 kvadratmeter på en pall. Frakten blir dyr eftersom man inte kan lasta högt då trycket förstör gräset. Att så gräs kostar mellan 3 kronor och 5kronor/kvadratmeter, men å andra sidan får du en färdig gräsmatta snabbt med gräs på rulle.

Du måste vänta med att anlägga gräsmattan tills det blivit tjälfritt och temperaturer över 6-8 grader. Jämna till jorden, rensa bort stenar och komplettera eventuellt med köpejord. Grundgödsla med Algomin Trädgårdsgödsel för att få en god start och ett bra Ph-värde i jorden. Algomin innehåller ett naturligt rotningshormon som ger ditt gräs en bättre och säkrare etablering. Tänk på att om du väljer färdigt gräs måste du vattna mer än vid sådd. Kolla gärna med en fuktmätare att det blivit fuktigt under gräset. Fuktmätare finner du i välsorterad trädgårdsbutik. Den kostar mellan 70-80 kronor.

Lycka till.

/Jankov