Ny gräsmatta

Ann

Hejsan

Köpte ett hus för snart 3 år sedan med en "vildvuxen trädgård". Jag vill ha ordning och reda. Väldigt dålig gräsmatta, mycket mossa. Bör jag köra med jordfräs för att få bort t ex rötter från rosbuskar, syrenskott mm?

På en del har vi en gammal ek (typ 30 år), har hört att den avger någon slags syra? Gräset under den är väldigt dåligt. Hårt i backen och stora rötter! Om jag kör med jordfräs överallt och lägger på ny matjord, måste jag stå och rensa bort typ gamla rötter och ogräs innan matjorden?

Tacksam för svar, från en som hellre har krukor än vildvuxet i trädgården.

MVH Ann

Odla Svarar: 

Hej Ann

Det finns två vägar att gå i det här fallet:

  1. Lägg på ett lager matjord över hela gräsmattan utan att köra med jordfräs, cirka 10-15 centimeter. Grundgödsla med Algomin Trädgård 10 kilogram till 100-150 kvadratmeter och så nytt gräs. Då kommer det nya gräset att etablera sig ovanifrån och det livskraftiga gräset under kommer att tränga genom jordlagret. Buskarnas rötter kommer på så sätt att hamna lite djupare än förut och de skott som dyker upp i gräset klipper du bort vid den vanliga gräsklippningen.

Ekens blad innehåller garvsyra som försurar jorden temporärt men jag tror att skuggan den orsakar är en viktigare anledning till att gräset inte trivs så bra under den. I och med att du grundgödslar med Algomin förhindrar du försurningen från eken.

  1. Att du kör med jordfräs och gör allt från grunden och plockar bort rötter och ogräs. Fyll på med ny matjord vid behov och grundgödsla med Algomin Trädgård och så nytt gräs.

Hoppas att du får en frodig och vacker gräsmatta.

/Jankov