Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ny Avenbok

Har försökt hitta svaren i odla.nu men hittar lite varierande uppgifter...

Vi har en nyanlagd trädgård där vi lät plantera en avenbokhäck i slutet av juni. En tredjedel av plantorna har dött... (Antagligen värmechock?) och kommer att bytas ut nu i oktober. De andra plantorna ser väldigt olika ut, en del har höstfärger, en del inte, och minst en har fått väldigt bruna prickiga blad som inte de andra har.

Gemensamt är att de inte har vuxit speciellt bra. (Har vattnat enligt instruktioner.) Om någon sa till mig att jag skulle klippa dem nu, skulle jag svara att det knappt finns nåt att klippa ner. Plantorna var redan stora och klipptes vid plantering till önskad höjd, ca 1,5 meter.

När ska jag börja klippa? Midsommar, JAS eller vintertid?

HUR klipper jag? Utmed häcken på sidorna förstås, men även "mellan" plantorna? De har ju inte vuxit ihop ännu.

Vilka redskap är bäst? Elektriskt eller manuell häcksax?

Tacksam för svar...
Bästa hälsningar
Maria

Odla Svarar: 

Tyvärr är det så att om man beställer häckplantor från oseriösa firmor så kan man få väldigt ojämn kvalité. Man blandar olika ståndsort hej vilt och då blir det också väldigt ojämn häck. Lönar sig att köpa från en erkänd bra och omsorgsfull plantskola. Jag tycker att du absolut ska klaga!

De som dog behöver inte ha dött av värmechock om det nu inte var väldigt varmt just då ni planterade. Orsaken kan vara att de torkat under behandlingen i någon led.

Den som har bruna prickiga blad bör tas bort, den har någon svamsjukdom som kan sprida sig till de andra. Ta bort alla nerfallna blad också noga!

Klipper gör du sedan under JAS och formar häcken till lätt pyramidform i görligaste mån, det går allt bättre när den blir yvigare. Jag antar nu att den i så fall var grundklippt på sidorna redan? Avenbok ska ju inte toppas förrän den har nått sin fulla höjd, sidorna kan man däremot trimma.

Med en manuell häcksax gör man noggrannare jobb, elektrisk passar bättre sedan när häcken är tät och fullvuxen.

Sylvia