Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Novis i trädgården...

Hej!
Vet inte om min fråga/frågor är lämpliga att ställa här, är kanske för omfattande då jag är helt novis när det gäller trädgårdar.

Vi har en trädgård som består mest av stora gräsytor som var praktiska för barnens lek då de var mindre. Nu vistas de ej längre där så nu vill jag få till en "prunkande" trädgåred. Jorden består av lera, så fin att barnen har kunnat skulpterar med den. Alltså nästan inte ett sandkorn i.

Har du tips på växter som trivs tillsammans och blommar vår, sommar och höst och som trivs i lera. Var kan jag finna information om hur man anlägger rabatter.

Trädgården är helt platt och jag skulle vilja få till lite nivåer. Tar tacksamt emot alla tips och idéer.

Med vänlig hälsning
Helén Wetterstrand

Odla Svarar: 

Du bör nog skaffa en bra grundbok om hur man planerar sin trädgård, det är en för stor fråga att tas upp här.
Kolla på biblioteket och i bokhandeln och titta i olika böcker för att finna en som du trivs med. Sedan kanske du kan skaffa den själv, det behövs en sådan när det dyker upp frågor under resans gång. Det har t.ex. kommit två bra nya trädgårds-grundböcker under våren, visserligen inte enbart trädgårdsplanering, utan vidare böcker om allt som man kan behöva veta.

En stor gräsyta är tacksam att ha som utgångspunkt. Men gör den inte plottrig med en massa små rabatter här och där, utan låt en mindre gräsyta vara hel i mitten och gör ihophängande, böljande rabatter och buskage runtom.

Då jag inte vet hur huset och andra byggnader är placerade på tomten och hur tomten i övrigt ser ut, kan jag inte komma med en enkel skiss för dig.

Eftersom du har lerjord, bör du också göra dina rabatter upphöjda med en ordentlig jordförbättring så att växterna trivs. Jordblandningarna beror sedan på vad du önskar plantera, men grundblandningen är grov sand, kompostjord och torv.

Du hittar en hel del att läsa om du tittar på Odlas avdelning "Bra att kunna":
http://www.odla.nu/metoder/

En bra hjälp i planeringsarbetet är också att gå med på en förening som anordnar visningar i andras trädgårdar, så att man kan studera hur andra har gjort. En sådan förening är t.ex. Trädgårdsamatörerna, STA. Det finns säkert en lokalkrets nära dig. Det finns också ett häfte, "Vackra trädgårdar att besöka" att få från föreningen. Där finns massor med trädgårdar listade från norr till söder med adresser och telnr, så man ringa och komma överens med trädgårdens ägare om en visning.
http://www.tradgardsamatorerna.nu/

Lycka till!
Sylvia