Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Norrländsk strand

Hej
Jag håller på och skissar på en trädgård som ska påminna om den norrländska stranden. Gräs, vass, klapperstensfält, bark och en tall. Vilken tall skulle passa bäst? Tanken är att så småningom göra min egen jättebonsai av tallen. Hur stor tall ska jag plantera (vill att det ska se någotsånär "klart" ut fort). Var får man tag på en  sådan tall. Bor i Gävle.

Stefan

Odla Svarar: 

Ditt projekt låter spännande! Men du bör nog välja den helt vanliga tallen, Pinus sylvestris.

Sedan finns ju möjlighet att välja en planta som är lite "bonsaiaktig" redan från början, alla ser ju inte likadana ut. Tallar som växer på bergiga, magra ställen har ofta det utseendet redan som små. Om du hittar en passande planta, så kanske du kan fråga markägaren om han/hon är villig att sälja den till dig. Tallens rötter på sådana ställen kan dock vara djupt nere i marken.

Annars kan man beställa en planta i valfri storlek via någon större plantskola i trakten. De kan ta hem om de inte har någon inne. Om det gäller en något större planta du vill ha, så kan anläggningsfirmor leverera flera meter höga träd. Man kan också fråga kommunens parkförvaltning om de ev. vill sälja någon till dig, i vissa kommuner kommer de till och med hem och planterar.

Sylvia