Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Nisperos

Hej Sylvia!
För några år sedan fick jag några frukter som heter Nisperos. Jag  planterade kärnorna och en av dessa har nu blivit ett mindre träd. Förra året förgrenade det sig och nu skjuter det ut ett flertal tunnare grenar. Jag har trädet i en stor kruka, Jag ämnar plantera det i en större kruka nu under våren.

Min fråga är om jag ska beskära trädet på något sätt eller om jag ska låta naturen ha sin gång?

Med Vänlig Hälsning
Lena

Odla Svarar: 

Japansk mispel, Eriobotrya japonica, kallas nisperos på spanska. Ursprungligen ska den komma från sydöstra Kina, men den odlas även i länderna runt Medelhavet. Så den funkar inte att planteras ute hos oss utan man får ha den som krukväxt och ev. ta ut under sommaren.

Om och hur du ska beskära beror på hur du vill ha det. Vill du ha den som en buske, kan du korta in alla grenarna så att de bildar sidoskott och du får en yvig buske.

Du kan också stamma upp den och göra ett litet träd genom att välja en huvudgren som du toppar vid lagom stamhöjd, rensar kontinuerligt stammen av skott och låter det bildar grenar högst upp. Sedan tar det ju några år att få den att bilda en snygg krona.

Sylvia