Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

New Dawn och Blanc double de Coubert

Hej!
Förra våren planterade jag dels en New Dawn, dels tre st Blanc double de Coubert, de senare avsedda att växa ihop till en enhet.

New Dawn blommade jättefint, men ser ganska spretig ut, massor av stänglar, men ganska smala och spretiga. Ska jag beskära den och i så fall hur mycket?

Blanc double de coubert blommade ganska sparsamt, till min besvikelse. jag klippte kontinuerligt bort överblommade rosor under växtsäsongen. Nu är de fulla av buttiga skott. Min fråga är, ska jag låta dem växa som de vill, eller ska jag beskära dem?

Hälsningar
Ewa Lundgren,
boende i Malmö och innehavare av trädgård i skyddat soligt läge.

Odla Svarar: 

Det är bra att beskära rosorna för att bygga upp dem.

Ta bort helt de pinnigaste stängslarna på New Dawn, korta ner de kraftigare något.

Blanc Double de Coubert är en rugosa-hybrid som måste beskäras och föryngras regelbundet för att inte bli gles nertill, men eftersom de är tre st i ett så ta jämnt från alla tre. Korta ner grenarna "när björkarna har musöron" över ett välutvecklat öga. Och så gödsla alla rosorna med kogödsel och/eller Biobalans. Se till att de inte lider av torka.

Sylvia