Nerklippt spireahäck

Lisa

Hej

Vi har bott här 1 år och har en spireahäck (vet inte vilken sort men med lite vita blommor) som aldrig blivit skött. Förra våren var den 1,80m hög och hängde jättelångt ut på gångbanan, var mycket bredare uppe än nere,säkert 1,2m bred. Pga insynen här, då det är en gångbana, klippte vi bara lite på höjden och putsade utsidan, men på insidan klippte vi ner till 1,20m förra våren och klippte ur den jättemycket och det tog sig bra.

Men nu till min fråga: vi har nu i helgen gått lös totalt på hela häcken och klippt ner vissa gamla grenar till marken, sedan varierar alla grenar i längd från marken upp till 1,30 m, samma som den höjden vi klippte insidan på förra våren (men vi har också smalnat av den till 0,8m). Allt för att det ska skydda lite i sommar. Har vi gjort något dumt nu? Kommer den att ta sig?

Vi har gödslat med gräsmattegödsel för dom sa att om vi inte är ute efter blommorna utan bara att det ska växa kraftigare vilket vi är. Vad kan vi mer göra för att det ska ta sig på denna totalt urklippta stackars spireahäck?

/Lisa

Odla Svarar: 

Spireahäcken kommer säkert att ta sig. Ni kan göra beskärningar varje år utan att spireahäcken dör för det. Ta bort några gamla grenar varje/varannat år och låt de yngre vara eller korta bara in lite.

Här kan du läsa mer om beskärning av buskar (http://www.odla.nu/artiklar/ute/buskar-och-hackvaxter/beskara-prydnadsbuskar-pa-varvintern/).