Nerklippning av jordgubbsplantor?

Ingrid

Hej

Jag har ett jordgubbsland som håller på att se lite vildvuxet ut. Kan man klippa ner plantorna nu på hösten och städa ur dem lite eller är det bättre på våren? Vi bor vid kusten, zon 5, och snön täcker plantorna på vintern.

En fråga till: skulle vilja odla jordgubbar i lite högre bänkar, typ tre pallkragar på höjd. Klarar de sig för frosten, snön täcker ju inte lika bra? Hur gör jag?

Tack på förhand

/Ingrid

Odla Svarar: 

Man kan klippa ner jordgubbar nu och ta bort revor på tidig höst, men för att inte riskera att plantorna låter bli att avmognas inför vintern så är det bäst att göra det på tidig vår. Att klippa och beskära stimulerar växterna att växa så därför är det säkrare på våren. Däremot så kan man klippa revor och plantera nu om man vill föröka sitt jordgubbsbestånd.

Jag odlar själv i pallkragar och bor i Zon 6, då med 2 pallkragar på höjden, och det går jättebra. Jag täcker dem inte heller men har man sorter som är tveksamma zonmässigt så kan man med fördel täcka dem, det gör ju bara odlingen säkrare. Det gör ingen skada att täcka dem.

Greger Arnesson/Umeå