Nerium oleander

Christina Eriksson

Hejsan, Jag har en Nerium oleander som är ca 60-70 cm hög och som jag haft på balkongen i sommar. Undrar nu om jag kan ge bort densamma till min sonhustru för att placera ut denna i deras trädgård?? Om så är fallet när skall man göra detta, nu innan frosten eller i vår?? Tacksam för ett svar, eftersom jag av erfarenhet tidigare år så lyckas jag inte med övervintring av blommor som varit utomhus på sommaren. Christina

Odla Svarar: 

Hej!

Nerium tål inte våra vintrar, så jag hoppas verkligen du har tagit in den i god tid innan kylan har kommit? Av samma anledning går det inte heller att plantera den i trädgården, varken nu eller till våren, det är bäst att odla den i en stor kruka.

Jag brukar odla min nerium så här: Jag tar den, efter att frostrisken är förbi och efter rejäl avhärdning, ut till pation. Där kan den stå under sommaren i sin kruka. Placerar krukan bland andra växter så att jorden i den får lite skugga och den inte torkar ut så lätt. Vattnar och gödslar normalt under sommaren.

På hösten tar jag in krukan till ett svalt rum med mycket ljus från fönster och växtbelysning. Vattnar den sparsammare under vintern och gödslar inte.

På våren kollar jag om den behöver byta jord och klippas ner lite och ökar jag vattningen något och efter några veckor börjar också gödsla lätt.

Med vänlig hälsning Sylvia