Nedsågad och gles idegranshäck

Hej
Har flyttat in i ett hus med en gammal idegranshäck ca 2,5m hög. Två av plantorna är nedsågade ca 50cm från marken, det sticker upp rejäla kala stubbar men med lite grönt runt. Resten av häcken är tät och fin upptill men gles den nedre halvmetern. Kan häcken bli fin igen? Hur skall jag gå tillväga? När beskär man?

Elisabet

Odla Svarar: 

Det finns två möjligheter att fixa detta med glesa "ben":

Antingen kapar man rejält, till 20-30 cm från marken. Det är dock viktigt att det finns aktiva, gröna kvistar innanför/under beskärningsstället, så den kan bryta med nya grenar. Med uppbyggnadsbeskärning skapar man sedan en "ny" häck igen.

Tänk på att du sedan klipper häcken i svag pyramidform med flat topp för att ljuset ska nå även nedre delen av häcken! Du kan göra en mall av brädor som du flyttar fram som "klippform" allteftersom du klipper, så att det blir jämnt. Teckning på en sådan mall finns bl.a. i Nya beskärningsboken av Klaus Vollbrecht/Gustav Alm/Han Veltman. Fråga efter boken på biblioteket.

Bästa beskärningstiden för idegran är på våren.

Eller så stammar man upp den glesa delen och planterar någon annan häckväxt eller en låg, buskig sort av idégran framför, dubbla häckar så att säga.

Sylvia