Naverlönnshäck

Camilla

Vi planterade en naverlönnshäck i höstas när ska man beskära/klippa den första gången? Bara så att vi gör rätt? När börjar det synas "skott" på den, för tillfället så är det bara pinnar...

Camilla

Odla Svarar: 

Naverlönn har till en början genomgående stam. Så om ni önskar en smal häck, kan ni låta bli att toppa den tills den har nått önskad höjd. Dessutom blöder lönnar på våren, så ev. sidotrimning skall göras på sensommaren, under JAS-månaderna (juli-augusti-september).

Vill ni ha en bredare häck, kan den däremot redan som ung klippas ned till halva höjden och släpps sedan upp 10-20 centimeter per år, för att den ska ge tillräckligt med nya skott nedtill. Hårdast beskärs den i toppen eftersom den växer mest där. Men låt tillväxten också ske utmed sidorna. Håll en lätt pyramidal form på häcken från början, eftersom den annars kan bli något gles nedtill.

När det gäller en nyplanterad häck som växer bra, kan ni göra en första beskärning nu till hösten. Om den inte växer så bra, bör man vänta ytterliggare en säsong så att plantorna hinner etablera sig. Om man klipper bort mycket blad och grenar, kan det störa etableringen.

Sylvia