Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Naturgödsel och kalk

Hej Jag har äntligen hittat svar på en massa av mina frågor här på sidan så jag hoppas nån kan lösa den sista biten för mig med :-)

Jag hyr en gård i skogen i Norra Skåne med "myrmark" runt om, jag har hästar som gärna ska leva på betet här, och marken har visat sig vara sämre än jag trodde. Jag har dålig tillväxt på gräset och jag har mycket smörblomma och tuvsäv, vilket indikerar för mig brist på kväve (och troligen annan näring??) och - vad jag redan vet - sur och kalkfattig mark.

Eftersom det inte är min egen mark kan jag inte lägga hur mycket pengar som helst på mitt lilla jordförbättringsprojekt.

Jag tänker ta den sämsta biten av mark först, en bit där det i stort sett bara växer tuvsäv och smörblomma samt lite björk. Tänkte kalka nu innan vintern och hoppas jag kan få en granne med traktor till att lägga ut min hästgödsel där med. Hur länge bör jag låta hagen vila sen? Ska jag kalka eller lägga gödsel först? Bör jag kalka igen till våren? Ska man ha nån speciellt typ kalk? Och hur vet jag hur mycket kalk jag ska använda? (tänker ta en surhetstest med lackmus-papper innan så jag vet PH't iaf).

Hoppas ni kan hjälpa lite så jag vågar gå vidare.

Tack på förhand!

Mvh Dorthe

Odla svarar:

Hej Dorthe

Du bor ju i mina trakter och här är jorden sur och näringsfattig. Jorden är också fuktig för det tyder växterna på.

Det är rätt att du kalkar nu i höst. Lägg sedan hästgödseln tidigt till våren och kalka med Algomin Ekologisk gödsel efter det. Det innehåller spårämnen som både djur och människor behöver. Min dotter hade hästar och hade samma problem men då använde vi enbart Algomin Gräsgödsel på våren. När hästarna sedan kan beta vet jag inte med säkerhet, jag är ju inte expert på det, men du bör ju vänta så att de inte får fång.

Kalka kan du göra hur mycket du vill egentligen och det är inte farligt för hästarna. Kalkningen gör också att bunden näring frigörs så att växterna kan ta upp näringen.

MVH Jankov

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB