När skörda pumpor?

Maria

Undrar om jag ska ta in mina pumpor även om dom inte är orangea? Den största väger nog ca 7-8kg.

Tacksam för svar.

/Maria

Odla Svarar: 

Hej

Pumpor kan du skörda allt eftersom de mognar, det vill säga ändrar färg till den färgen de ska ha enligt sortegenskaperna. Det finns massor med pumpasorter och många ska ju inte vara orange. Det beror alltså på vilken pumpasort du odlar, den kanske är mogen trots att den inte är orange och kan tas in då.

Är pumporna tänkta som Halloweenpumpor och inte ska ätas, kan pumporna sitta kvar så länge som möjligt. Hotar frosten kan du ta pumporna och förvara dem svalt och torrt fram till Halloween. Pumporna brukar mogna fint inomhus men de kan alltså vara kvar ute tills frosten har knäckt bladen.

Så här står det på Runåbergs hemsida:

" Låt dem växa så länge som möjligt. Men skörda, med 5 centimeter av skaftet, innan frosten når dem. Frostskador försämrar hållbarheten betydligt. Det kraftiga bladverket brukar skydda frukterna mot den första nattfrosten. Ju mer mogna de är, desto längre går de att lagra och smakar bättre. Är frukterna smutsiga, så torka av dem med vatten, eventuellt med lite ättika eller sprit i. Låt frukterna lufttorka och bilda korkvävnad inomhus efter skörden. Idealet är ett luftigt utrymme med en temperatur på 25-32°C i cirka 10 dagar. En värmefläkt gör god nytta om man har en stor skörd. Förvara dem sedan på ett svalt (7-16°C) och torrt ställe med god luftcirkulation. De bör helst inte ligga emot varann. Det enklaste sättet att förvara frukterna är att bara lägga dem som prydnad på en hylla i köket eller i ett rum och sedan äta upp dem efterhand. Eller så snart de visar tecken på mögel. Oftast vid skaft- eller blomändan. Vi har haft frukter upp till ett år på det sättet. Vintersquash av arten C. pepo kan lagras utan att genomgå speciell torkning. "

Med vänlig hälsning Sylvia