När ska syrenhäcken klippas?

Katarina

Hej

Vi planterade en syrenhäck av bondsyren för några år sedan. Den är ganska tät och blommar bra, men höjdmässigt är den väldigt ojämn och vi skulle vilja jämna till den. Vilken tid på året ska man göra det?

En annan fråga när det gäller syrenhäcken, ska man klippa bort syrenblommor som har vissnat eller ska man låta dem sitta kvar?

Vi bor i Skåne.

/Katarina

Odla Svarar: 

Hej

Om din syrenhäck ska vara friväxande, alltså du vill ha blomningen kvar, så klipp inte syrenhäcken rakt av längst upp, för det resulterar bara i tofsar på toppen.

Gallra hellre bort några av de högsta grenarna nere vid markytan på vårvintern och jämna till de andra lite försiktigt på olika höjder med några års mellanrum, så att de håller sig någorlunda i samma höjd men inte är helt jämna. Det ser ju roligare ut om syrenhäcken blir tjock och fin och blommar på olika höjder hela vägen upp.

Nersågning av grenar kan göras på vanliga bondsyrener som dina visst är. Om de däremot är ympade namnsorter, så kapa inte så långt ner så att den inympade sorten försvinner.

Om du klipper bort de utblommade blomställningarna så brukar det bli bättre blomning säsongen efter. Men vänta inte för länge, klipp gärna direkt efter avslutad blomning, eftersom syrenen börjar bilda nya knoppar till nästa år redan i augusti och du vill väl inte klippa bort dem.

Med vänlig hälsning Sylvia