När sätta alliumlökar?

Ove

När är lämpligaste tiden att sätta alliumlökar?

/Ove

Odla Svarar: 

Hej

Det beror på vilka alliumlökar du har. Är det till exempel bollökar typ Allium aflatunense och liknande, sätter man dem tidigt på hösten, ungefär i september. De bör hinna rota sig innan vintern kommer. Sådana alliumlökar brukar säljas med de övriga vårblommande lökarna som säljs på hösten.

Det finns många små, dekorativa alliumsorter som du även kan sätta i krukor, och då kan du plantera nästan när du vill om du får tag i lökar som ser OK ut utan mögel, och inte har torkat och tappat sugen. Krukan förvarar du sedan med en temperatur på 5-10 grader, där de behöver stå 3-4 veckor för att rota sig. Sedan kan du flytta krukan kallare.

Om krukan tål frost kan du till och med ha den det ute, om du exempelvis har ett uterum eller inglasad balkong eller något annat utrymme som är kallare än +5 grader men inte så kallt att krukan genomfryser. Då går lökarna i vila och tror att det är vinter. På våren ska de sedan komma upp när det blir varmare.

Sedan har vi ju all matlök som också heter Allium, till exempel gul lök Allium cepa. Sättlöken av dessa matsorter sätter man på våren. Undantaget är vitlök, som sätts på hösten, september-oktober.

Med vänlig hälsning Sylvia