När plocka vinteräpplen?

Lars-Göran

Hej

När ska man plocka av vinteräpplen (vi har ett Aromaträd) för förvaring?

MVH Lars-Göran

Odla Svarar: 

Hej

De lagringsdugliga höst- och vinteräpplena plockas när de lossnar lätt och doftar äpple. De kan förvaras hela hösten och delar av vintern, vissa äppelsorter till och med till mars-april om man har en sval källare, garage eller dylikt.

Lukta och smaka, äppelsorten Aroma brukar vara plockmogen från september och framåt. Sedan får man provsmaka sig fram till när äpplena är ätmogna, för det är inte riktigt samma sak som plockmogna.

Ta det försiktigt vid plockning och lagring så att det inte blir skador på äpplena, hantera dem lika försiktigt som om de vore ägg. Lagra bara de helt oskadade äpplena. Svep in varje äpple i tidningspapper så de inte trycker mot varandra. Lägg sedan äpplena i papperskartonger och förvara svalt, 3-5 grader är idealet, lite fuktigt och mörkt.

Fallfrukt kan man inte använda till lagring, men dem kan man göra pajer, äppelkakor, mos, sylt eller gelé på. Torka gärna också äppelringar, dem kan man knapra på som godis. Spara även några äpplen till Kalle Koltrast, fåglarna blir glada för att få några äpplen senare under vintern. För fåglarna spelar det ingen roll om de är lite stötta.

Med vänlig hälsning Sylvia