När plantera pionrot?

Cecilia

Hej

Köpte en pionknöl/rot av sorten 'Sarah Bernhardt' på Hornbach, märket FloraSelf, häromdagen. På påsen står det omedelbar plantering efter köpet - men det går väl inte att gräva ned denna nu? Vad skall jag göra?

Bor i mellersta Sverige.

Tack på förhand!

/Cecilia

Odla Svarar: 

Hej

Det börjas säljas knölar och lökar, som till exempel pionrötter, alldeles för tidigt av kedjorna, det går självfallet inte att gräva ner dem i en isig mark. Vi här hos Odla.nu börjar också snart sälja pion- och andra perennrötter men inte riktigt ännu. I år planerar vi att börja sälja sådana 19 mars.

Du kan plantera pionroten i en lagom stor kruka med sandig jord och placera krukan svalt, med några plusgrader. Ljust behöver det inte vara om inte grodden börjar titta upp. Vattna bara lite så att pionroten inte torkar ut, men helst ska den inte börja växa ännu.

När vårvärmen kommer och jorden reder sig, kan du försiktigt plantera hela jordkokan med pionroten i rabatten. Plantera den inte för djupt, pionen blommar dåligt om den hamnar för djupt under jorden. Din pion kanske inte blommar under de första åren när den håller på och etablerar sig, men sköt den ändå väl med gödsling och vattning under sommaren.

Med vänlig hälsning Sylvia