När blommar näva man försår själv?

Helena Sundström

Hej! Ska plantera nävor som marktäckare i våra häckrabatter för att slippa rensa så mycket och för att få lite grönska och blommor. Det blir många och långa (den längsta är 40 m) rabatter och väldigt dyrt om man ska sätta färdiga plantor med 40 cm mellanrum varför jag funderar på att förså själv också och plantera ut i en del rabatter.

Blommar de samma år man frösår och planterar ut? Om inte, hur stor yta täcker de första sommaren?

Det är som sagt några rabatter som är väldigt långa, vad tror du är snyggast, att plantera en färg genomgående, eller gruppera, eller sätta varannan? Växer de in i varandra? Man kanske ska varva grupper med olika blomningstid? Någon sort som blommar mycket? Är inne på vita eller lila färgskalor. (I en rabatt växer rosenspiréa, i en häckoxbär och i en bukettspiréa.)

Tack! Mvh Helena

Odla Svarar: 

Nävor kommer upp ganska fort efter att man sått dem, men det tar ju 2-3 år innan frösådda plantor blommar ordentligt. Ett förslag är att köpa färdiga småplantor och sätta sådana bland frösådder, så att man får lite blommor snabbare.

Odla kommer att sälja billiga småplantor av olika perenner, även nävor, senare på våren, i slutet av april - maj.

Jag tycker att det kan vara snyggt att blanda den rosa flocknävan, Geranium x cantabrigiense 'Cambridge' (bild se här: Cambridge och den nästan vita sorten 'Biokovo'. Båda breder ut sig snabbt och blommar hela sommaren.

Mvh Sylvia