När är frostrisken över?

Lena

Hej

Jag undrar vart jag vänder mig för att få veta när frostrisken är förbi? Jag har för mig att man har sagt cirka slutet på juni. Kan detta stämma? Det känns lite väl sent.

Jag bor i Enköping.

MVH Lena

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr finns det nog ingen som kan absolut säkert säga när frostrisken är förbi. Det kan bli nattfrost till och med mitt på sommaren! Det bästa rådet är nog att lyssna till de lokala nyheternas väderleksrapport, de brukar ju säga om natten blir kall.

Man brukar säga att frostrisken bör vara förbi efter de så kallade järnnätterna. I södra delen säger man under första veckan på juni. I Mellansverige är det också en vanlig uppfattning att järnnätterna inträffar första och andra veckan i juni, speciellt natten till den 2 juni och nätterna mellan 13 och 18 juni. I Norrland säger man att även på sensommaren, 28-31 juli och 11-19 augusti är särskilt utsatta nätter. I Norrbottens kustland tror man att järnnätterna slutar den 8 juni och man då kan sätta mandelpotatisen.

Allt detta är dock mest folktro, det finns inget statistiskt stöd för att vissa datum skulle vara mera utsatta för frost. Det blir inte heller järnnätter varje år eller så blir det järnnätter även senare, det är helt omöjligt att veta säkert.

Med vänlig hälsning Sylvia