Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Myskmadra, häxört, syren

Hej Sylvia!
Jag har planterat myskmadra bland mina perenner, nu ser jag att dom har spridit sig i hela landet. Nu undrar jag, kan dom ta kraft från dom andra växterna och kväva dom? Samma sak med häxört som jag fått med mig av misstag. Snygga växter men jag är rädd att dom tar över i rabatten.

Sedan en fråga om syrener. Jag har köpt en syrenbuske som jag satt bredvid en gammal befintlig syren. När jag planterade den upptäckte jag att det är väldigt grunt med jord innan berget kommer ca. 30-40 cm. Jag lade lecakulor i botten och planterade den ändå. Har syrener ytliga rötter så det funkar ändå? Jag har en bergtomt så det finns få ställen att plantera buskar.

Tacksam för svar
/Agneta

Odla Svarar: 

Myskmadra har rötter som är som gula, täta garnhärvor i marken som täcker stora ytor där nere. De kan mycket väl ta kraft av perennerna. Så om du vill ha kvar den snygga marktäckaren, bör du gödsla perennerna extra.

Häxört är ännu värre: den har tunna, vita rötter som tränger sig i allt och är helt enkelt omöjlig att bli av med! Jag har själv kämpat med den i 20 år och den minskar inte, den sprider sig till nya ställen... gggrrr!! Så mitt råd är att du gör allt för att ta bort häxörten så länge den inte har tagit över helt.

Ang. syrener: det skulle vara bra om det var lite mer jord än 30-40 cm. Du kanske kan bygga terrasser med hjälp av byggslipers, terrasselement (cementelement som finna att köpa färdiga i olika höjder) eller vad du nu vill ha. På så sätt kan du få tjockare mullsäng sedan.

Sylvia