Myror under plattor

Sabina Glaser

Hej!

Vi har en tomt med mycket gräsmatta på lerjord och några rabatter med betongplattor kring. Vi har i alla år haft stort problem med myror av alla slag. De bygger stora bon i gräsmattan, men det största problemet för oss är att de bygger många bon i rabatterna där vi odlar bär och grönsaker. Jag häller kokande vatten, gräver upp bona och lägger dit vattenslangen regelbundet hela somrarna, men det verkar inte hjälpa alls. De kanske inte skadar växterna så mycket, men det är inte roligt att få benen fulla av myror när jag jobbar med växterna eller skördar. Så vad kan jag göra? Under varenda platta är massor av gångar, myror, ägg osv. Finns det någon sorts jord de inte tycker om (sur el kalkhaltig) som jag kan blanda i lerjorden under plattorna? Eller något annat jag kan blanda i/lägga dit för att de inte ska bygga sina bon därunder? Kan en markduk fungera, eller blir det bara bättre för myrorna då? Grus/sand? Eller måste jag ta bort alla plattor och lägga någon annan kant runt om istället? Vad tycker myror inte om (förutom tillfälliga medel som myrr, myrdosor och nippon)? Tacksam för svar!

Sabina

Odla Svarar: 

Hej!

Tyvärr är det svårt att bli av med myror när de väl har bestämt sig att bo någonstans! Markduk skulle nog göra det ännu mer omonad för dem, så skuppa det. Egentligen är det enda du kan göra att behandla med olika myrmedel hela sommaren, någon gång ska de väl tröttna! Alltså, upprepa Myrr etc så fort det har regnat så att det har förvunnnit. Och försök ströa det på själva boet, under plattorna och på myrornas gångar. 

Du kan också kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor om du behöver mer hjälp, de har bra medel att komma med. Det täcks ofta av hemförsäkringen. 

Med vänlig hälsning
Sylvia