Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Myror och småbarn

Hej!
Vi har en liten gård som nästan bokstavligen kryllar av myror, både i gräsmattan och under stenplattorna (varifrån dom kommer upp och bildar "motorvägar" kors och tvärs). Nu har vi också fått barn som vi ser fram emot skall få leka på vår gård i sommar. Men hur kan vi bli av med myrorna utan att använda giftiga medel?

Tidigare år har vi använt myrgift i pulverform, med lite varierat resultat... men nu när vi kommer att ha en ettåring högt och lågt kan man ju absolut inte använda något giftigt.

Har du några bra tips?

Terese

Odla svarar:

Generellt gäller vid bekämpning av insekter att man skapar miljöer där de inte trivs i för att få effekt på längre sikt. Kemikalier, vatten m.m. hjälper ett tag men sen upptäcker de stället igen.

Så enklast kanske är att kalla in Anticimex, de kan ta bort myrorna en gång för alla eller åtminstone för länge, seden kan de komma igen och eftersanera med sina speciella, miljövänliga myrmedel (som sägs också ta bort sniglar!) http://www.anticimex.se/

Det finns någorlunda miljövänliga preparat baserade på borsyra, t ex Nippon eller liknande. De är inte särskilt farliga, men vill du pröva helt giftfria metoder så här har du några.

  • Häll 5-10 liter kokande vatten om dan i hålen där dom dyker upp, förr eller senare ger de nog upp.

  • Även en rejäl vattning med vattenslang i några timmar så boet blir ordentligt dränkt kan få bort dom. Dom gillar inte fukt.

  • Om myrboet är i sanden under betongplattor, kan det hjälpa att byta ut sanden mot bergkross ca 3-6 mm . Det går bra ändå att lägga plattor på men myror gillar det inte.

  • Växten renfana sägs avskräcka myror.

  • Ett sätt är att använda ett preparat som drottningen äter upp och dör. Om det inte finns en drottning, finns inget myrsamhälle heller.

  • Kör ett järnspett in i stacken en kall vinter (men söderöver kanske det är för varma vintrar), järnet leder ner kylan till boets inre och myrorna fryser ihjäl.

  • Köp en säck släckt kalk på bygghandeln, men obs! det skall vara just släckt kalk. Men tänk på att det är frätande och dammar, så använd handskar och skydda ögonen och andningsorgan som vid cementhantering. Gräv bort myrstacken och häll i kalken.

  • Elda en brasa över myrboet men gräv rejält först, upprepa vid behov.

    Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB