Myror i komposten

Hej, Vi har fått ett myrbo i komposten. Massor av små små söta men otäcka myror (just nu med vingar). Uppenbarligen har det varit för torrt. Räcker det med att vattna duktigt? Kan man hälla på Myrr? Går det i så fall att använda komposten senare? Något annat att tänka på? Hälsningar Karin

Odla Svarar: 

Hej,

häll för allt i världen inte på myrr. På förpackningen står det "Myrr är mycket giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön." Myrr är ett gift som inte enbart tar kål på myror utan en hel massa insekter stryker på foten. Och om du sen hade tänkt använda komposten i köksträdgård eller annat så sprider du bara giftet ännu mer. Jag har sett tråkiga resultat av myrranvändning i rabatter där hela bestånd av växter dött eller stannat i växten.

Om du vill bli av med myrorna hade jag grävt om komposten, alltså rört runt så mycket jag kan. Samt vattnat. Du kan lägga ett lager med tidningspapper på toppen av komposten så avdunstar inte vattnet lika fort, det fungerar även med gräsklipp.  Vad du väljer att lägga på beror på om du har mycket kväve eller kolrikt material i komposten. Med tanke på att den är torr så skulle jag tro att du har mycket kolrikt material i, såsom papper,torra kvistar och löv samt grenar osv. Kväverikt material är gräsklipp, färska skott och löv samt ogräsrenst eller köksavfall såsom potatiskal mm. Så lägg på ett lager med gräsklipp istället.

Om komposten står i sol kan ni med fördel flytta den till ett halvskuggit/skuggit läge. Det är mycket lätt att en kompost torkar ut som står i sol och det är inget roligt att gå och vattna för jämnan. :)

// Anna Theorin