Myror - hur gör jag?

Marie Eriksson

Hej, nu när jag börjar gräva i en av odlingslådorna efter vintern, kryllar det av myror! Lådan är en dubbel pallkrage, som är "fodrad" med markduk och står på en stenlagd plats. Jag undrar hur jag ska bli av med dem (utan att förgifta jorden, där vi ju odlar grönsaker), eller är det kanske bättre att tömma ut all jord ur odlingslådan och börja om med ny jord? Eftersom jag har fler lådor på samma plats, vill jag inte att myrorna ska flytta vidare och förstöra fler lådor! (Går det förresten att odla trots myror, eller äter de upp frön/rötter? ) Tacksam för svar innan myrorna tar över! /Marie

Odla Svarar: 

I ett grönsaksland kan man ju inte strö på Myrr eller liknande kemiska medel som kan tas upp av rötterna, men ni kan förstås köpa myrdosor och placera sådana i lådorna och mellan dem.

Det man istället kan göra är att gräva bort myrboet, d v s byta all jorden eller använda kokande vatten. Självklart finns där en risk att det kokande vattnet också skadar annat mikroliv, så man får vara försiktig.

Man kan också vattna mycket, gärna rakt in i myrboet, kör vattenslangen i det och vattna rejält gång på gång, så kanske myrorna flyttar. Men de kanske bara flyttar över till en annan pallkrage...

Om man dessutom aktivt arbetar med jorden och regelbundet luckrar och "oroar" myrorna, så brukar de flytta efter ett tag.

Man kan köra ett järnspett i boet under vintern, den leder ner kyla och myrorna fryser ihjäl.

Kolla gärna alla andra myr-tips på Odla genom att söka med MYROR. Även på Forumet har det diskuterats flitigt.