Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Mycket gammal syrenberså

Hej Sylvia!
Vi har en mycket gammal (80-100 år?) stor syrenberså (10 m2) på ett torp från början av i Sörmland. De längsta stammarna är ca 4-5 meter och det finns bara blommor högst upp i toppen. Vi ville göra den lägre och få blommorna längre ner. Förra året läste jag här på Odla.nu och beskar en tredjedel av ytan längs med marken och det blev ju fel. En massa rotskott sköt upp där...

Hur gör vi nu denna vinter för att gå vidare på rätt sätt och skapa blom lägre ner?

Läste att man ska tunna ur en del av de äldsta skotten under några år men ska man kapa dem längst ner vid backen eller en bit upp? Och ska man tunna ur de rotskott skapats eller bara låta det vara? Kan rotskotten få blommor?

Hoppas på din hjälp så att det nu blir rätt denna gång...
Mvh
Mattias

Odla Svarar: 

Jo, du, det var just meningen med kapningen längst ner att den ska komma med nya rotskott, eftersom gamla sorter växer på egen rot. Så de nya skotten som kom upp kommer att blomma med likadana blommor om något år och du kan lugnt fortsätta att gallra bland de äldre längst ner.

För att de nya skotten inte ska bre ut sig på gräsmattan alltför mycket, kan man köra med gräsklipparen intill häcken några ggr per sommar så att ev. nya rotskott kontinuerligt klipps bort där de inte ska vara. Är det så att det blev på tok för många nya skott också så kan man även gallra bland de unga.

Sylvia