Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Murgrönor

Hej!
Jag har sett en växt som jag tror är en murgröna, men den bildar å andra sidan ganska stadiga grenar, så att den inte bara klättrar, utan blir mer buskartad, delvis.

Den har från sensommaren blom- eller kanske fröställningar i rundade "klasar". Bor i Skåne, zon 1. Är det murgröna eller bara en släkting?

Undrar också om du vet någon bra bok om murgröna, vill lära mig litet mer om denna växtfamilj och vilka sorter som finns. Sett vackra sorter i utländska böcker som vore kul att veta om de funkar här.

Erling

Odla Svarar: 

Det kan ändå vara en murgröna, den rena arten Hedera helix. Bild se här: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/aralia/heder/hedehel.html

Men det kan ju i och för sig vara en aralia också, jag skulle vilja se en bild för att kunna avgöra det. De är släkt med varandra.

Bilder och beskrivningar hittar du bl.a. här http://www.ivy.org/ och genom att googla med ivy.

Tyvärr finns ingen bok på svenska, men på engelska finns det flera. Den nyaste är Which Ivy? A Manual of Hedera av Ronald Whitehouse. Bookfynd berättar om köpställen: http://www.bokfynd.nu/0955304407.html

Hoppas detta kan hjälpa dig!
Sylvia