Murgröna vintertid

Barbro

Hej

Jag undrar hur jag skall sköta murgrönan på vintern som jag har på balkongen. Förra året, trots intäckning, dog den.

I år har jag inte täckt in den men den bor i en frigolitkruka. Den ser ut som att den gått samma öde tillmötes som förra årets exemplar. Bladen hänger ledsna, en del börjar bli bruna. Grenarna är helt slappa. Skall man vattna under vintern? Förra året var det ju en vargavinter så det var väl ok att den dog, men i år har det ju inte varit så kallt. Den står i ett skyddat läge på söderläges balkong, direkt solljus endast en stund på dagen. Är det bara att slänga den?

/Barbro

Odla Svarar: 

Det finns olika sorter av murgröna. Den vanliga, Hedera helix, har många namnsorter, mer eller mindre tåliga. De tåliga köper man i en handelsträdgård bland buskar och klätterväxter, inte på en krukväxtavdelning, och de brukar få heta frilandsmurgröna.

De murgrönesorter som säljs på krukväxtavdelningen är ju i och för sig billiga och man kan ha sådana över sommaren. Om den murgrönan sedan inte klarar vintern är det ingen större förlust att köpa en ny igen till våren. Så brukar jag göra själv vid krukplanteringar.

Men jag har även några tåliga frilandssorter (zon 1 här) som heter H. helix 'Goldheart' och kaukasisk murgröna Hedera colchica 'Sulphur Heart''. Dessa murgrönor klarar vintern ute utan täckning planterade i rabatt.